1. kamerák
  2. Car Audio & Electronics
  3. Home Audio
  4. Personal Audio
  5. TV-k
  6. Okos otthon
  >> Elektronikai Technológia Online >  >> Car Audio & Electronics >> Autó hangszórók és mélynyomók

Miért van egyes mélysugárzóknak bal és jobb bemenete?

A házimozi beállításakor odafigyelt a mélynyomójára? Vagy esetleg valaki más állította be helyetted a rendszert? Ha ezt olvassa, akkor valószínű, hogy éppen a mélynyomóját nézi, és esetleg vakarja a fejét.

A legtöbb mélysugárzó egyetlen kábellel csatlakozik a vevőhöz. Némelyiknek saját speciális kábele is lehet, amely teljesen különbözik az összes többi hangszórótól. Egyes mélynyomóknak azonban van bal és jobb bemenete.

Ebben a cikkben a „Miért van néhány mélynyomónak bal és jobb bemenete?” kérdésre válaszolok. hogy segítsen elkerülni a további félreértéseket.

Egykábeles csatlakozások

A mélynyomóhoz egyetlen kábelt használnak LFE (Low Frequency Effects) kábel. Ahogy a neve is sugallja, a házimozi mélynyomója kizárólag az alacsony frekvenciájú (mélyhangok) továbbításáért felelős.

Ezeket az alacsony frekvenciájú hanghullámokat, amelyek a mélysugárzóra továbbítanak, sztereó hangzásban rögzítik. Ez azt jelenti, hogy van bal és jobb csatorna is, bár a hang egyetlen csatornás hangszórón keresztül szólal meg.

Hogyan működik az LFE kábel?

Lényegében a bal és a jobb csatorna egy kábelben van egyesítve, hogy mindkét csatorna egyenletesen eloszlassa. Képzelje el úgy, mintha egy Y elosztót használna két különböző út elválasztására, de fordítva. Ez a vevőegységen belül történik.

A bal és jobb oldali jelek most egyetlen csatornába egyesítve a megfelelő hangot a mélysugárzóra irányíthatják. Az LFE-kábel hatékony és kiváló minőségű hangjeleket tud továbbítani.

A dolgok egyszerűvé tétele…

A vevőkészüléke elvégzi az alacsony frekvenciájú jelek szétválasztását és a mélysugárzóra való irányítását. Ezek olyan hangok, mint a mély basszus zenében vagy filmekben, például halk hangok vagy egy vonat dübörgése.

Ha megérti az LFE-kábel használatát , kimenet és bemenet, egyetlen szabványos kapcsolatot hozhat létre. Sokkal egyszerűbbé teszi annak azonosítását, hogy mely kábelek hova mennek, így a dolgok egyszerűek. És a legtöbb újabb mélynyomó és vevő ezt a csatlakozási módot használja.

Az LFE-kábel cseréje…

Mi a teendő, ha elvesztette vagy megsérült az LFE mélysugárzó kábele? Szerencsére ezek a minőségi kábelek elérhető áron elérhetők. A Mediabridge Ultra – LFE mélysugárzókábel erősen ajánlott LFE-kábel, ha tartalékra vagy cserére van szüksége.

A 182 centiméter hosszúságú Mediabridge LFE-kábel kiváló minőségű hangjelet biztosít. . A vezetőt gázbefecskendezéses habszigeteléssel árnyékolják; ezt egy alumínium Mylar pajzs követi, majd fonott réz nehéz árnyékolás.

Az okos funkciók, mint például az osztott végű középső tüske, biztosítják, hogy mindig magas érintkezés legyen mind a bemeneti, mind a kimeneti csatlakozókkal. A speciális turbina-stílusú markolat biztosítja, hogy a kábel a lehető legszorosabban fogja meg a terminált. Mindkét csatlakozás aranyozott a korrózió elleni védelem és a maximális vezetőképesség biztosítása érdekében.

Hogyan működnek az RCA-kábelek?

Nézd meg a mélynyomót és a vevőt is. Ha két kapcsolat van, az egyik piros, a másik fehér, akkor van egy úgynevezett RCA kapcsolat. A piros a jobb, a fehér pedig a bal csatorna. Tehát mi az RCA-kapcsolat ?

Az RCA a Radio Corporation of America rövidítése, és eredetileg az 1930-as években készült, hogy a lemezjátszókat rádióvevőkkel összekapcsolják. Eredetileg az RCA-t mono egycsatornás jelekre tervezték. Két külön bal és jobb kábel került bevezetésre, amikor a sztereó elérhetővé vált.

A jel felosztása…

Míg LFE használatakor a vevő felelős a bal és jobb csatornák egyetlen jellé alakításáért, ez az RCA-val ellátott mélynyomó belsejében történik. Ezért felteheti a kérdést:„Az RCA jobb, mint az LFE ?” Ez egy meglehetősen egyszerű folyamat, így nincs túl sok különbség.

A fő ok miért jobbak az LFE-kábelek a kényelem és a könnyebb azonosítás miatt van. Az LFE és az RCA kábel hangminősége hasonló. Az egyetlen valódi különbség az, hogy mindkét végén extra kapcsolatot kell létrehozni.

Csere RCA-kábelek

Az LFE-kábelhez hasonlóan a kiváló minőségű RCA-kábelek is olcsók és könnyen beszerezhetők. Ha elveszíti a kábelt, vagy tartalékra van szüksége, ezt ajánlom.

KabelDirekt – Kiváló minőségű RCA-kábelek

A KabelDirekt prémium kétcsatornás RCA-kábelei hatékony átvitelt tesznek lehetővé a tiszta, minőségi hangjel érdekében. Maga a vezeték tiszta rézből készült, amely maximális teljesítményt és a legkisebb ellenállást kínálja.

Mindegyik csatlakozás 24K arannyal van bevonva a magas vezetőképesség és a korrózió elleni védelem érdekében. Az alumínium/Mylar fóliával és rézfonattal ellátott kettős árnyékolás csökkenti a külső interferencia kockázatát.

Különböző vevők és mélynyomók

Most, hogy megválaszolhatja a kérdést:„Miért van néhány mélynyomónak bal és jobb bemenete?” van még néhány dolog, amit tudnod kell. Nem minden vevő és mélysugárzó egyforma. Egyes esetekben LFE és RCA csatlakozás is elérhető. Ha van LFE-csatlakozás, azt pusztán kényelmi szempontból ajánlom.

De mi van akkor, ha a vevőn csak RCA kimenet van, és a mélysugárzón LFE bemenet van? Vagy fordítva, ha a vevőd LFE kimenettel rendelkezik, és a mélynyomó RCA bemenetei vannak? Ne aggódj; létezik egy egyszerű és megfizethető megoldás erre a problémára.

LFE–RCA kábelek

Nem számít, hogy az Ön vevőjének vagy mélynyomójának más csatlakozási típusa van, mivel az LFE-RCA kábelek mindkét irányban működnek. Egyszerűen arról van szó, hogy az egyetlen jack csatlakozót az LFE-csatlakozóhoz kell csatlakoztatni, a kettős csatlakozókat pedig az RCA-végekhez.

Az LFE csatlakozás a két csatornát egyé alakítja a vevőn belül. Ezzel szemben az RCA-kábel a mélynyomó belsejében hajtja végre az átalakítást. Az LFE–RCA kábel használatával ez a folyamat külsőleg befejeződik. Íme az egyik ilyen kábel, amelyet nagyon ajánlok, a…

SHD – LFE-RCA kábel

Ez a 15 láb (4,6 méter) méretű SHD LFE-RCA kábel 99,99% OFC-t (oxigénmentes réz) használ. Ez tiszta és tiszta jelet biztosít a vevő és a mélysugárzó között.

A kettős árnyékolás alumínium/Mylar fóliával, majd fonott rézzel véd minden interferencia ellen. A csatlakozások mindegyike 24K aranyozással van bevonva, a 105P PVC-köpeny pedig megakadályozza az összegabalyodást, miközben növeli az általános tartósságot.

Kettős mélysugárzó használata

Egyes házimozirendszerek lehetővé teszik kettős mélynyomó használatát. Talán észrevette, hogy a mélynyomóval rendelkező hangszórórendszerek számrendszert használnak. Például egy hangsáv, amely sztereó kimenet, plusz egy mélynyomó, egy 2.1-es rendszer.

A legtöbb házimozi rendszer 5.1-es lesz. Ez általában bal és jobb elülső, bal és jobb hátsó, valamint egy sztereó középső hangsugárzóból áll, összesen öt sztereó hangszóróból. Adja hozzá az egycsatornás mélynyomót, és 5.1 csatornás térhatású hangzást kap.

Kettes pont…

Egyes házimozi-rendszerek még több hangszóró bevezetésével egy lépéssel tovább lépnek. Láthattál már 7.2-es térhangzású rendszert. Ez hozzáadja a bal és a jobb oldali hangszórókat, valamint egy másik mélynyomót.

Ez összesen hét sztereó hangszórót és két egycsatornás mélynyomót tesz ki. Általában az egyik mélynyomót elöl, a másodikat pedig hátul helyezi el. Ki ne szeretne több hangszórót, igaz?

Kettős mélynyomó hozzáadása…

Emlékszel arra az LFE-RCA kábelre? Nos, ha LFE csatlakozású mélynyomója van, akkor ugyanezt a kábelt használhatja egy másik mélysugárzó hozzáadásához a rendszerhez. Mindezt anélkül, hogy egy teljesen új, drága 7.2 csatornás rendszerre kellene rávennie magát.

Ha az egyetlen jack csatlakozót a vevőhöz csatlakoztatja, akkor marad két másik aljzat, amelyeket minden mélynyomóhoz csatlakoztathat. Egy másik mélysugárzó hozzáadásával kifinomultabb hangzást és még szélesebb térhatású hangzást tapasztalhat.

Nagyszerű hangszórókat keres?

Nos, mi segítünk megtalálni, amire szüksége van, ezért tekintse meg részletes áttekintéseinket a legjobb 500 dollár alatti könyvespolc-hangszórókról, a legjobb teljesítményű hangszórókról, a legjobb felsőkategóriás házimozi hangszórókról, a legjobb 7.1-es házimozi-rendszerről és a legjobbról. PA mélysugárzók és a legjobb padlón álló hangsugárzók, amelyeket 2022-ben megvásárolhat.

Hasznos útmutatóink is tetszeni fognak: Hangszórók csatlakoztatása a TV-hez, Az Xfinity távirányító Soundbarhoz való programozása, Bi-wireing és Bi-Amping magyarázata, Miben különbözik a surround hang a sztereótól, Soundbar csatlakoztatása a TV-hez HDMI nélkül vagy Optikai és a Soundbar a TV felett vagy alatt további hasznos információkért.

Miért van néhány mélynyomónak bal és jobb bemenete? – Végső gondolatok

Mostanra alaposabban ismernie kell a különböző mélynyomó csatlakozási típusokat. Nem igazán számít azonban, hogy milyen csatlakozási módot használsz, amíg megtapasztalhatod az alacsony frekvenciájú basszust.

Még az is lehet, hogy arra kértem, hogy adjon hozzá egy extra mélynyomót a meglévő rendszeréhez. Nem kell mindennek, ami az otthoni audióval kapcsolatos, drága gyakorlatnak kell lennie. Minél többet kezd tanulni és megérteni, annál többet spórolhat azzal, hogy pontosan tudja, mely összetevőkre van szüksége.

Élvezze a hangélményt és kellemes hallgatást!


  1. Miért nem az Apple App Store már vannak játékok a néhány országban ?
  2. Miért kell a tér körül az idő és a dátum az otthoni képernyőn a My iPhone ?
  3. Hogyan kell ismerkedj meg egy mélynyomó a bal és jobb bemenetek
  4. Miért van néhány dal van rajta, Zune szívüket őket ?
  5. Szétválasztása a bal és jobb audio egy IPod