1. kamerák
  2. Car Audio & Electronics
  3. Home Audio
  4. Personal Audio
  5. TV-k
  6. Okos otthon
  >> Elektronikai Technológia Online >  >> Car Audio & Electronics >> Autó hangszórók és mélynyomók

Egyéni telepítések – múlt és jelen

Az egyedi autós audio-berendezések sokat változtak az évek során. Az évekkel ezelőtti egyedi telepítések gyakran úgy tűntek, mint egy jármű „csavarozott” kiegészítései. A modern rendszerek tökéletesen illeszkednek az Ön belső terébe. Az építési technikák fejlődése lehetővé teszi a telepítő számára, hogy összetett, többdimenziós formákat hozzon létre, amelyek úgy néznek ki, mintha a jármű összeszerelő soráról származnának. Olvasson tovább, miközben szembeállítja a múlt anyagait és mintáit a jelenleg rendelkezésre állókkal.

Forrásegységek

Ha egy körülbelül öt évnél régebbi egyedi telepítést nézünk, a védjegy egy utángyártott forrásegység volt a műszerfalban. Időrendi sorrendben visszafelé dolgozva dupla-DIN navigációs rendszereket, felhajtható multimédia vevőket, levehető arcú CD-vevőket és kihúzható kazettás deckeket CD-váltókkal láttunk. A gyári rádiók minősége és jellemzői egyszerűen nem tudták megegyezni az utángyártott kínálattal.

Miközben a Fordhoz hasonló vállalatok élen jártak az integrált információs és szórakoztató megoldások, például a Ford Sync felé történő elmozdulásban, a járműgyártók nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy ügyfeleiknek többet nyújtsanak funkciók és jobb teljesítmény. A navigáció, az MP3- és WMA-fájlok USB-támogatása, az iPhone-vezérlés és a tartalék kamerarendszer ma már a legalapvetőbb járművekben is elterjedt.

A modern forrásegységek központi vezérlőrendszerré váltak a járműfunkciók, például a fűtés és hűtés beállításához. Ezenkívül olyan járműinformációs kijelzőkké váltak, mint például a gumiabroncsnyomás-figyelés. A múltban a rádió egyetlen komponens volt, amely egyetlen feladatot látott el. Ma már az autó szerves részét képezik, és már nem egyszerűen cserélhető opció. Sok modern jármű olyan elosztott multimédiás rendszert használ, amelyet egyáltalán nem lehet lecserélni.

Hogyan frissítsük a hangrendszert? Mobilelektronikai szakkereskedője számos integrációs megoldással rendelkezik, amelyek együttműködnek a gyári forrásegységgel. Ezek a termékek lehetővé teszik nagy teljesítményű erősítők, jelprocesszorok és hangszórók frissítését a rendszer teljesítményének drámai javítása érdekében. A járműgyártók ritkán fektetnek be jó minőségű hangszórókba, így bőven van lehetőség még a prémium márkájú OEM hangrendszerek fejlesztésére is.

Kozmetikai integráció

A régimódi, csúcskategóriás hangrendszer másik árulkodó jele az egyedi ajtópanelek voltak. Gyakori volt a gyári ajtóburkolat tetején található adapterlemezre vagy panelre szerelt utángyártott alkatrészek készlete. A prémium kategóriás telepítéseknél előfordulhat, hogy a gyártó által biztosított hálós rács helyett egyedi, ruhával borított rács található a hangszóró fölött.

A modern hangrendszer-frissítések gyakran szinte láthatatlanok. A bonyolult kontúrozott ajtópanel-kialakítások által biztosított rendelkezésre álló hangsugárzó-szerelési mélység növekedésével a csúcskategóriás komponens hangszórók a gyári rácsok mögé, egyedi adapterlapokra szerelhetők. Miután az ajtó újra összeállt, nyoma sincs a frissítésnek. Adjon hozzá néhány hangtompító és hangszóró-csatlakozó gyűrűt, és új hangrendszerének teljesítménye további nagyságrenddel nő.

A jármű kialakításától függően előfordulhat, hogy az új alkatrészkészlet magassugárzói csekély változtatás nélkül beférnek a gyári helyre. Abban az esetben, ha a gyári magassugárzó olyan helyen van, amely nem biztosítja az optimális elhelyezést, a telepítő készíthet egy kompakt magassugárzót a vitorlapanelhez, vagy rögzítheti az A-oszlopba. Akárhogy is, az eredmény kozmetikailag nem feltűnő, miközben kiváló teljesítményt nyújt.

Mélynyomó-házak

Korábban előfordult, hogy a mélynyomó a járműben jelentős mennyiségű tárolóhely feláldozását jelentette a jármű nyílásában vagy csomagtartójában. Egy pár tíz-tizenkét hüvelykes mélynyomó egy nagy, szellőzővel ellátott házban sok helyet foglalt el. Míg a hangsugárzók működésének alapvető filozófiája évtizedek óta nem változott, a modern mélysugárzó-kialakítások kiváló alacsony frekvenciájú kimenetet produkálnak a rendkívül kompakt házakból. A tartalék gumiabroncs-nyílásokba vagy a nyílás sarkába rejtett burkolatok kis vagy egyáltalán nem foglalnak el rakteret, miközben kiváló alacsony frekvenciájú teljesítményt nyújtanak.

A pickup teherautók népszerű platformok a frissítésekhez. Jelenleg több tucat mélynyomó található a piacon, amelyek kosaras és motoros kialakításúak, amelyek lehetővé teszik az ülés alatti burkolatokat. A Sierra, Silverado, F-150 vagy Ram hátsó ülése alatt egy pár tíz hüvelykes mélynyomó mindennapos jelenség.

Anyagok és kozmetikumok

Ha visszatekint a 90-es évek autós audio magazinjaiba, tweed- és csomagtartószőnyeggel borított erősítő- és processzorállványokkal támadna meg. Egyedi bemutatóautó-szerelésnél népszerű volt a magasfényű festett üvegszál. Visszatekintve ezek az installációk ritkán feleltek meg a gyárból származó stílusjegyeknek és anyagoknak. Ehelyett úgy tűnt, szándékosan szembeállították őket egymással. Mindig vannak kivételek, de sztereotip szemszögből úgy tűnik, hogy a játék neve az eltérés.

A modern berendezésekben a gyári anyagokhoz színben és gyakran szemcsésségben is megfelelő vinilt használnak. Az akril műanyag betétek megismétlik a gyári stílusjegyeket. Ahol új rácsokat kell létrehozni, a szerelők most többdimenziós kontúrokat is alkalmaznak, hogy a panelnek nagyobb mélységet és eleganciát adjon. Sok telepítés rendelkezik festett műszerfal- vagy középkonzolbetétekkel a DSP-khez és a radardetektoros vezérlőpanelekhez, amelyek megfelelően illeszkednek a többi stílusjegyhez. A csomagtartó szerelvényei szépen meg vannak vágva, így a mélysugárzó háza integráltnak tűnik, nem pedig valami jármű hátuljába ejtve. A krómozott betétek, a hangsúlyos vonalak és a különféle kiegészítő anyagok használata a teljesen fekete szőnyeggel borított csomagtartót a rendszer kreatív és kiemelt részévé varázsolhatják. De továbbra is úgy fog kinézni, mintha a jármű kozmetikailag integrált része lenne.

A legtöbb telepítő számára a legnagyobb dicséret az, hogy hallja, hogy az általuk telepített audiorendszer kivételes hangzású, és úgy tűnik, hogy ez gyárilag telepített opció volt!

Rendszertervezés és berendezések

Az elfogadható árú digitális jelprocesszorok elterjedése megváltoztatta az autós audiorendszerek tervezését. Az elmúlt napokban a középszintű hangrendszer-frissítés tartalmazhatott egy négycsatornás erősítőt, egy mélynyomó-erősítőt, egy komponens hangszórókészletet az első ajtókhoz, egy koaxiális hangszórókészletet a hátsó ajtókhoz és egy mélynyomót. Manapság a hátsó hangsugárzók fejlesztését gyakran elhagyják a DSP processzor és az első színpadi hangszórók aktív szűrése helyett.

A teljesen aktív rendszer előnyei drámaiak. A telepítő teljes mértékben szabályozhatja az egyes hangsugárzók keresztezési frekvenciáit és kimeneti szintjeit. Kiegyenlítheti és beállíthatja a jelkésleltetést a bal és a jobb hangszórónál, hogy fókuszált és stabil hangszínt hozzon létre a jármű műszerfalán. Zenéje természetesebb és valósághűbb lesz. Számos új rendszererősítő tartalmaz beépített digitális jelfeldolgozó processzorokat, amelyek lehetővé teszik a teljesen aktív, háromutas rendszer telepítését egyetlen házzal. Ezen erősítők némelyike ​​elég kicsi ahhoz, hogy helyet takarítson meg az ülés alatt.

Frissítse hangrendszerét a jobb teljesítmény érdekében

Sokat változott az autó audiorendszerének kialakítása, a felszerelések kiválasztása és a járműintegráció. A szinte láthatatlan rendszerfrissítéssel stúdió- vagy koncertszerű előadást élvezhet. Ha évekkel ezelőtt az autós audiorendszerek rajongója volt, akkor érdemes még ma felkeresnie a helyi mobilelektronikai szakkereskedést. Személyesen is megismerheti a legújabb termékeket és szerelési technikákat.


  1. Körülbelül OnStar
  2. Hogyan Frissítse a GPS és a DVD egy GMC Vehicle
  3. Hogyan összehasonlítása L5 és L7 Kicker Solo - Barics ?
  4. Hogyan készítsünk egy egyéni mélynyomó Box
  5. Hogyan készítsünk saját Sub Box