1. kamerák
  2. Car Audio & Electronics
  3. Home Audio
  4. Personal Audio
  5. TV-k
  6. Okos otthon
  >> Elektronikai Technológia Online >  >> Car Audio & Electronics >> autó rádiók

Miért ad ki zümmögő hangot az autó sztereója?

Az autóhifi zümmögő hangját hallani olyan bosszantó élmény.

A legtöbb esetben ez a fajta hang főleg akkor jön ki, ha hangosan játszik le zenét, vagy ha sok basszus van. Tehát mi lehet az oka az autórádió zümmögő hangjának? Nézzük meg.

Az autóhifi zümmögő hangjának leggyakoribb oka az autós audioberendezésen belüli elektromos interferencia. Egy másik ok lehet a kiégett hangszóró vagy a rossz földelési kapcsolat az autóhifival.

Ebben a cikkben azt mutatom be, hogy miért ad ki zümmögő hangot az autóhifi.

Mi az a zümmögő hang, amelyet egy autós sztereó produkál?

Az autóhifi hangszórói rezgő, más néven zümmögő hangot bocsátanak ki, de normál körülmények között ez nem hallható.

Ha az autóhifi kiváló állapotban van, a zümmögés nem megy túl hangosra. Ha azonban a zümmögést hallható szintre generálják, akkor probléma van!

Ha a sztereó megsérül vagy a csatlakozások megszakadnak, a zümmögő hang erősebb, mint az autóhifi tipikus hangja. Ez az autó hangszóróinak membránjának károsodásának minősül.

Ne feledje, hogy amikor a hangszórót alkotó papírkúp beszakad vagy lyukat képződik, a hangszóró valószínűleg erős zümmögő hangot ad ki.

Mi az oka az autós sztereó zümmögő hangjának?

Elektromágneses interferencia

Bár ez a legtöbb esetben szokatlan, ha a sztereót az akkumulátorral összekötő tápkábelek egymásba vannak kötve, vagy az RCA-kábel közelében futnak, akkor a sztereó valószínűleg zümmögő zajt produkál.

A zaj azért jön ki, mert főként a burkolat interferenciája az autórádióban, így zümmögő zajt kelt.

Hibás hangszórók

Az autóhifi a hangszórókon keresztül ad hangot. Ráadásul itt keletkezik a zümmögő hang. Ezért tanácsos, ha meghallja a zümmögő hangot, menjen közvetlenül az autó hangszóróinak helyére, és ellenőrizze, hogy jó állapotban vannak-e.

Ne feledje, hogy fel kell nyitnia az összes hangszóróburkolatot, és szemrevételezéssel ellenőriznie kell a hangszórókat, mielőtt megállapítaná, hogy ezek okozzák-e a problémát.

Szánjon rá időt, és értékelje a hangszórók kúpjait és a környezetét. A legapróbb lyukak is valószínűleg zümmögő hangot okoznak az autóhifiben.

Ha továbbra is használja az autórádiót, a hangszórók zenelejátszás közben kopásnak és elhasználódásnak vannak kitéve. Azt is meg kell értenie, hogy miután az autó hangszórói megrepedtek, nem működnek tökéletesen a várt módon.

A hangszórókúpok a legkényesebb részek, amelyek kiváló gondozást igényelnek az autóhifi funkcionalitásának javításához. Miután megállapította, hogy a hangszórók elég jók, meg kell határoznia a lehetséges problémákat.

Annak érdekében, hogy a hangszórók rendben legyenek, tesztelheti őket egy másik forrás használatával, és meghallgathatja, hogy továbbra is adják-e a zümmögő hangot.

Rossz földelő vezetékek

A földelő vezetékek jelentős szerepet játszanak az autóhifi rendszer jólétében.

Emellett jelentős hatást gyakorolnak minden olyan autórádióra, amely zümmögő hangot produkál. A földelő vezetékeknek azonban tökéletesen illeszkedniük kell az autóhifi működéséhez.

Ne feledje, hogy a földvezetékek nem lehetnek túl hosszúak, és nem lehetnek ugyanolyan méretűek (átmérőjűek), mint a tápvezeték.

Ha a földelő vezetékek hossza a vártnál hosszabb, az bosszantó zümmögő hangot okoz az autóhifi-készüléken keresztül.

Emellett a földelő vezetékek megkönnyítik az autórádió más lényeges alkatrészeinek, például az erősítőnek és a hangszínszabályzónak a működését. Ez azt jelzi, hogy a rendszernek megfelelő kábelezéssel kell rendelkeznie a zavartalan működéshez.

Vegye figyelembe, hogy ha a földelő vezetékek bekötése megfelelően megtörtént, akkor ez beállítja az autóhifi által keltett hang minőségét. Ellenkező esetben, ha a földelővezetékek csatlakoztatása zavart okoz, akkor az autóhifi zümmögő hangjára kell számítani.

A zúgó autós sztereó megjavítása

A rádió szervizelése

A vevő szervizelése nem könnyű feladat, különösen az iparágban kezdők számára. Mielőtt azonban bármit is elkezdene, húzza ki teljesen a fejegység összes kábelét. Először is húzza ki az RCA-kábeleket, mielőtt a sztereó felé menne.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy más autóhifi készüléket kell csatlakoztatnia annak ellenőrzésére, hogy a zümmögő zajt a hangszórók vagy a hibás fejegység okozza-e.

Ha megváltoztatja a sztereót, és rájön, hogy a zümmögő hang még mindig hallatszik, a probléma a hangszórókkal van, és szervizelnie kell őket.

Ha a zümmögő hang megszűnik, a probléma a fejegységben van, és azt ki kell cserélni, hogy a legjobb hangkimenetet kaphassa.

A legtöbb ember összezavarodik a kábelek azonosításakor. Ha nehéz megtalálni a hangszóró vezetékeit a sztereó oldalról, válassza ki a kábeleket a hangszórók mögött, és próbálja azonosítani őket.

Ha a hangszóró vezetékei más kábelekkel (RCA vagy tápvezetékekkel) érintkeznek, megnő annak az esélye, hogy zümmögő hang keletkezik.

Javítsa ki a sérült hangszórókúpot

Ha megállapítja, hogy az autóhifi hangszórói megsérültek, nincs más lehetősége, mint megjavítani őket, hacsak nem úgy dönt, hogy újakra cseréli őket.

Kijavíthatja a hangszórókban lévő lyukak és repedések számát, és gondoskodhat arról, hogy a szakadások viszonylag alacsonyak legyenek.

Mindig legyen óvatos a kúpok rögzítésekor, mert nagyon kényesek, és az egészet tönkreteheti.

Telepítsen egy szűrőt az RCA-kábelekbe

A legjobb dolog, ha egy szűrőt telepít az RCA-kábelekbe. A szűrő jelentősen csökkenti az autóhifi által keltett zajt.

A munka elvégzéséhez elengedhetetlen, hogy kiváló minőségű szűrőt szerezzünk be, és a legjobb tudásom a Boss Audio B25N Ground Loop Isolator. .

Egy jó RCA kábelszűrő a kábelek interferenciája által okozott zaj mintegy 80%-át csökkenti, különösen a tápkábelekből.

Frissítse vezetékezését

A laza vezetékek jelentős interferenciát okozhatnak, amely befolyásolja az autóhifi normál működését.

Gondoskodnia kell arról, hogy minden vezeték tökéletesen csatlakozzon a pontos pontjához, és elég szoros legyen a megfelelő mennyiségű villamos energia átviteléhez.

Ellenőrizze és erősítse meg, különösen, ha a földelő vezeték biztonságosan csatlakozik az akkumulátor negatív kapcsaitól a jármű alvázához.

Győződjön meg arról is, hogy az akkumulátor pozitív pólusához csatlakoztatott összes kábel szorosan csatlakozik.

Következtetés

Ha végzett minden olyan ponton, amelyet az autóhifi zümmögő hangja okozhat, futtassa a hangszórókat, és növelje a hangerőt, hogy megállapítsa, továbbra is hallható-e a zümmögő hang.

Ez segít eldönteni, hogy megoldotta-e a problémát vagy sem.


  1. Miért mikrofon zümmögő ?
  2. Miért sztereó hangszóró Pop ?
  3. Hogyan lehet csatlakozni Car Sound
  4. Miért vásároljunk utángyártott autósztereót?
  5. Miért hangzik olyan rosszul a Harley Davidson sztereóm?