1. kamerák
  2. Car Audio & Electronics
  3. Home Audio
  4. Personal Audio
  5. TV-k
  6. Okos otthon
  >> Elektronikai Technológia Online >  >> Car Audio & Electronics >> Autó hangszórók és mélynyomók

Bang For Your Buck:Autós hangerősítő funkciók

Az új autós audio-erősítő vásárlása bonyolult. Több ezer erősítő kapható legalább száz autós audiogyártó cégtől. A rendszeréhez megfelelő erősítő kiválasztásához egyensúlyba kell hozni a teljesítmény elvárásait a kérdéses erősítő költségével és jellemzőivel. A Bang for Your Buck jelen számában azokról az autós audio-erősítők funkcióiról fogunk beszélni, amelyek jobb és élvezetesebb hangzást biztosítanak audiorendszerének, miközben maximalizálja a befektetést.

Erősítő csatornák

Évtizedekkel ezelőtt választhatott két- vagy négycsatornás erősítők közül az audiorendszer táplálására. A legtöbben négycsatornás erősítőt használtak az első és hátsó hangsugárzókhoz, valamint egy nagy teljesítményű sztereó erősítőt egy-két mélynyomó meghajtására. A D osztályú monoblokk erősítők népszerűségének növekedése a '90-es években a nagy sztereó erősítőt a mélysugárzókon valami hatékonyabb és gyakran erősebbre cserélte.

Nem számít, hogyan osztja fel a munkát, több erősítőcsatornára lesz szüksége. Nézzünk két erősítő opciót kiindulási pontként. A négycsatornás erősítő rendkívül rugalmas. Megtáplálhatja az első és a hátsó hangsugárzókat, egy komponenskészletet és egy mélysugárzót, vagy passzív hálózatok helyett aktív szűrőket használó alkatrészkészlethez dedikálható. Ritka, hogy egy kiváló minőségű négycsatornás erősítő ne maradjon a rendszer fontos része.

Egy másik alternatíva az erősítő számára az ötcsatornás modell. A legtöbb esetben ezek az erősítők 50 és 100 watt közötti teljesítményt adnak a négy fő csatornáról és 300-600 watt a mélysugárzó csatornáról. Ezeknek az erősítőknek a jelentős előnye, hogy egyetlen házba vannak beépítve. Ez a kialakítás csökkenti az áram- és földelosztó blokkok szükségességét, és leegyszerűsíti a telepítést.

Beépített keresztváltók

Amikor elkezdi az audiorendszer frissítését, alaposan meg kell vizsgálnia a vizsgált erősítőbe épített keresztváltókat. Feltételezve, hogy négycsatornás erősítőt használunk, minden csatornapár valószínűleg tartalmaz majd keresztváltókat, amelyek felül- vagy aluláteresztő módban konfigurálhatók. Ez a crossover kialakítás lehetővé teszi az erősítőt hangszórók vagy mélynyomó meghajtására. Ha azt tervezi, hogy az erősítőt egy aktív konfigurációban lévő alkatrészkészlet meghajtására használja (amire törekednie kell), akkor keressen olyan keresztváltókat, amelyek magasabb frekvenciákat érhetnek el – a 4-5 kHz-es tartományban. Ha digitális jelfeldolgozó processzort tervez használni a keresztezések kezelésére (egy másik bölcs törekvés), akkor a keresztezési frekvenciák kevésbé számítanak.

Járműintegrációs szolgáltatások

Egy modern gyári hangrendszer frissítése bonyolult lehet. Sok alkalmazásban a forrásegység nem cserélhető ki. Ez azt jelenti, hogy csatlakoznunk kell a rádióhoz vagy az erősítőhöz. Ha azt tervezi, hogy a gyári forrásegységét a rendszerben tartja, akkor olyan erősítőt válasszon, amely OEM integrációs funkciókat biztosít. Mindenekelőtt az erősítőnek képesnek kell lennie hangszóró szintű jel fogadására. Egyes erősítők dedikált csatlakozásokkal rendelkeznek a nagyfeszültségű jelekhez. Más kialakítások lehetővé teszik, hogy a gyári hangsugárzó vezetékeket az RCA bemenetekhez csatlakoztassuk, majd egy gomb megnyomásával olyanra csökkentsük a feszültséget, amit az erősítő elbír. A harmadik népszerű lehetőség az olyan erősítők, amelyek tartalmaznak egy RCA-adaptert, amelybe olyan áramkör van beépítve, amely csökkenti a feszültséget.

A második funkció, amelyet keresni fog, a távoli bekapcsolás észlelése. A különböző cégek eltérő elnevezéssel rendelkeznek ennek a funkciónak. Dióhéjban azt szeretnéd, ha a gyári sztereó bekapcsolásakor bekapcsolna az erősítő. Az automatikus távbekapcsolás-érzékeléssel rendelkező erősítők figyelik a bemeneti csatlakozást audiojelre vagy a fejegységekben lévő BTL-típusú erősítők által generált egyenfeszültség jelenlétére.

Távvezérlők

Ha a kiválasztott erősítőt kívánja használni mélynyomó meghajtására, akkor válasszon valamit, amely tartalmazza vagy rendelkezik távirányítóhoz. A távirányító általában egy kis fém vagy műanyag doboz, amelyből kilóg a gomb. Ezt a gombot felfelé vagy lefelé forgatva növelheti vagy csökkentheti a mélynyomó szintjét az autó többi hangsugárzójához képest.

A legjobb kivitelek a csillapítók. Ez azt jelenti, hogy a maximális pozícióban az erősítő úgy viselkedik, mintha a gomb nem lenne csatlakoztatva. A mélyhangszintet a gomb óramutató járásával ellentétes irányba forgatásával csökkentheti. Ennek a kialakításnak a legjobb oka a rendszerek hangolási folyamatában rejlik.

Ideális esetben próbálja meg elkerülni a basszuskiemelés vezérlését. Ha több basszust szeretne, akkor többet szeretne az ÖSSZES basszusból, nem csak az 50 Hz körüli frekvenciákat. A mély basszus (30 Hz alatti) nagyon szórakoztató!

Erősítő teljesítménye

Itt van egy másik trükkös téma, amely sok kritérium egyensúlyát követeli meg. Először is, soha nem állhat rendelkezésre túl sok energia. Ennek ellenére a hangszóróitól függően több energiája lehet, mint amennyit valaha is használni fog. Szinte minden esetben az erősítő maximális teljesítménye határozza meg az erősítő méretét, és fordítva. Egy 1500 wattos mélynyomó erősítő, amely megbízhatóan működik egy forró nyári napon, nem fog elférni a tenyerében. Ha szeretné frissíteni audiorendszerét, miközben a berendezést távol tartja, akkor olyan erősítőt kell választania, amely elfér az ülés alatt vagy a tárolórekeszben.

A hangsugárzók élettartamát tekintve olyan erősítőt válasszon, amelynek névleges teljesítménye megegyezik a hangsugárzóival. Ha a rendszer megfelelően van beállítva, akkor nem lehetnek megbízhatósági problémái.

Erősítő telepítési tartozékok

A jármű erősítő kiválasztásának második és utolsó lépése a megfelelő felszerelési kiegészítők kiválasztása. Nem, nem krómburkolatokról vagy világítási készletekről beszélünk. Az Ön által választott tápkábel drámai hatással lehet az erősítő teljesítményére és megbízhatóságára. Lehet, hogy eladási ajánlatnak hangzik, de ne fukarkodjon a választott vezetékekkel. Egy 40 dolláros erősítőkészlet 1000 watttal a csomagoláson megegyezőnek tűnhet, de szerinted ugyanúgy árammal látja el az erősítőt, mint egy 100 dolláros készlet?

Gondoljon az elektromos vezetékre, mint az autó gumiabroncsára. Az olcsó vékony gumiabroncsok jól működnek, ha a városban cirkál az élelmiszerekért. Amikor ideje felpörgetni az izgalmat, ezek az abroncsok nem nyújtanak prémium teljesítményt. A jó minőségű abroncs egyszerűen jobban tapad az úthoz, és sok esetben tovább is tart. A tápvezeték ugyanaz.

Minőségi telepítés és konfigurálás

Végül és természetesen nem utolsósorban az Ön választása, hogy ki szerelje be az erősítőjét. Az autók és teherautók nem olyan egyszerűek, mint régen. A kompozit szerkezetek, az alumínium, a nagy szilárdságú ragasztók, a számítógépes adathálózatok és a BCM-vezérelt töltőrendszerek megkövetelik, hogy valaki nagy tapasztalattal rendelkező személy dolgozzon a járművön. Feltételezve, hogy új autója vagy teherautója olyan, mint minden más jármű, amelyen dolgoztak, katasztrófa receptje.

A megfelelően képzett és képzett szerelő ismeri a berendezések biztonságos és megbízható felszerelését. Ismerik az elektromos csatlakozások megfelelő folyamatát, hogy azok hatékonyak és biztonságosak legyenek. Végül van egy jól bevált eljárásuk, amely biztosítja, hogy minden erősítő úgy legyen beállítva, hogy maximális teljesítményt és megbízhatóságot biztosítson. Nagyon körültekintően válassza ki, hogy kit hagy dolgozni az autóján.

Helyi súgó az autós audioerősítő funkcióihoz

Ha eljön a sztereó rendszer frissítésének ideje, forduljon a helyi mobiltartozékok viszonteladójához, és érdeklődjön az autós audioerősítő legújabb funkcióiról. Együttműködnek Önnel egy olyan megoldás kiválasztásában, amely tartalmazza a kívánt funkciókat, és biztosítja a kívánt teljesítményt.


  1. Jensen Car Audio erősítő adatok
  2. A legjobb hang Amp Személygépkocsik
  3. Lépések a telepítése egy autós erősítő
  4. Hangtompító beszerelés autója audiorendszeréhez
  5. 10 alapvető elem az autós audioeszköztárhoz