1. kamerák
 2. Car Audio & Electronics
 3. Home Audio
 4. Personal Audio
 5. TV-k
 6. Okos otthon
  >> Elektronikai Technológia Online >  >> Home Audio >> mikrofon

A 2022-es 10 legjobb Lavalier mikrofon Vélemények és vásárlási útmutató

A Lavalier mikrofont, amelyet néha hajtókamikrofonként vagy klipmikrofonként is ismernek, főként nyilvános beszédekre, konferenciákra, TV-re és néha más alkalmazásokra, például színházi vagy rockkoncertekre használják.

Előnyük persze, hogy szabad kezet hagy a felhasználónak, de van egy-két hátránya is a használatuknak. Leginkább akkumulátortápra támaszkodnak, a frekvenciatartományok néha rosszak, helyproblémák, más elektromos készülékek interferenciája stb. Ez egy hosszú lista.

Nem különösebben újak, hiszen az 1930-as évek óta léteznek, de a technológia fejlődésével alig lehet felismerni őket az eredetiek számára. Ma már a műsorszórás elengedhetetlen részét képezik, és joggal mondhatjuk, hogy az általuk vállalt munkák egy részét csak Lavalier-mikrofon tudná elvégezni.

Még okostelefonjainkkal és más eszközeinkkel is használják őket. Lavalier mikrofonok iPhone-hoz. Ki gondolta volna?

Elég sok van a piacon, és nehéz és időigényes lehet mindegyiket átszánni, ezért nézzük meg, és találjuk meg a legjobb Lavalier mikrofonokat…

A 2022-es pénzért legjobb Lavalier mikrofonok 10 legjobbja

 1. Rode smartLav+ Omnidirectional Lavalier mikrofon
 2. Óriás Squid körirányú monomikrofon
 3. Rode Lavalier Lapel Omni-Direkcionális kondenzátormikrofon
 4. Sony ECM-44 Omni-Direkcionális elektret kondenzátor vezetékes Lavalier mikrofon
 5. Tascam DR-10L hordozható digitális hangrögzítő Lavalier mikrofonnal
 6. Shure MVL Omnidirectional Condenser Lavalier mikrofon
 7. Audio-Technica ATR-3350IS körirányú kondenzátor Lavalier mikrofon
 8. Audio-Technica AT899 kondenzátormikrofon
 9. Sony ECM77B Electret kondenzátor Lavalier mikrofon
 10. Sennheiser MKE2-P-C MKE2 Omni Lavalier mikrofon

1 Rode smartLav+ Omnidirectional Lavalier mikrofon

Ezt a mikrofont úgy tervezték, hogy kiváló minőségű felvételt készítsen iPhone vagy Android készülékére. Megerősített kevlár kábellel rendelkezik, és hüvelyes TRRS-kapcsolatot használ a táblagéphez vagy a telefonhoz. És egy kiváló minőségű kondenzátor, amely minden irányú.

A kültéri használat során fellépő elkerülhetetlen külső zaj tompítása érdekében pop-pajzs van felszerelve. Habból készült, csökkenti a hangrobbanást és a szélzajt. A mikrofon rögzítéséhez egy masszív kapocs található kábelkezeléssel a használat stabilitása érdekében. És van hozzá egy tasak a tároláshoz.

Hasznos kiegészítések…

Számos extrát vásárolhat a szerkesztés és a közzététel megkönnyítésére, amelyeket nem tartalmaz, de érdemes megfontolni.

A kérdés azonban az, hogy ha az alapvető működési lehetőségeket lefedjük, hogyan hangzik ez?

Ha podcastok vagy hangfelvételek rögzítésével foglalkozik, akkor ez kiváló eredményeket produkál. A hang tiszta és éles, és alig észrevehető háttérzajjal. Hasonló eredményeket érhet el, ha oktatóanyagokat ad. A hangzás kiváló.

Stabil eredményeket produkál… Hasznos kiegészítések…

Ennek a mikrofonnak az a nagy előnye, hogy a mindenirányú minden fejmozgás nem befolyásolja a hangfelvételt, és stabil eredményeket produkál.

Ha ezt az egységet fontolgatja, kérjük, ellenőrizze a kompatibilitási listákat, mivel a telefontársaságok szeretnek harminc percenként új modellt kihozni, és meg kell győződnie arról, hogy az bármilyen eszközzel működik.

Ezenkívül le kell töltenie a Rode alkalmazást, amely ingyenes.

Összességében ez egy jó termék egy jó hírű mikrofongyártó cégtől.Előnyök
 • Nagyon sokirányú teljesítmény.
 • Jól kiegyensúlyozott hangok jó zajcsökkentéssel.
Cons
 • A működéshez szüksége van az ingyenes Rode alkalmazásra.

2 Óriás Squid Omnidirectional Mono mikrofon

A Giant Squid Audio Labs jól ismert arról, hogy megfizethető áron állít elő minőséget, erre ez a mikrofon jó példa.

Ez egy egyszerű kialakítás, semmi sem emelné ki, de úgy néz ki, és masszív felépítésű, ami fontos az ilyen típusú mikrofonok számára. Más Lavalier mikrofonok mellé helyezve ez meglehetősen nagynak tűnik, de a stabilitása és a robusztusság miatt ez jó dolog.

Stabil és megbízható…

Ellentétben néhány gyártóval, akik műanyag kapcsokat szerelnek fel a rögzítéshez, itt a kapocs fém és nagyon robusztus. Ismét egy fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni. Maga a klip megfelelő nyomással rendelkezik, így nem valószínű, hogy véletlenül leválik.

3,5 mm-es jack csatlakozóval rendelkezik, amely kompatibilis a legtöbb piacon lévő eszközzel, és elfér laptopokhoz, kamerákhoz stb. Ez egy derékszögű csatlakozó, amely véleményünk szerint sokkal kényelmesebb és stabilabb.

Érdemes előre ellenőrizni, hogy okostelefonnal tervezi-e használni, ha szükség van-e extra adapterre. Az eszköz illesztésétől függően szükség lehet egy 4 tűs 3,5 mm-es adapterre.

Probléma lehet…

A kábel azonban vezetékes, és ez problémát okoz, ha valaha is ki kell cserélni.

Hangzás szempontjából nagyon jó és jól kezeli a hangfelvételt. A hang éles és tiszta, a háttérzaj pedig minimális.

Az árában egy-két lehetséges problémakör ellenére is kivételes érték.Előnyök
 • Stabil felépítés.
 • Erős fémcsipesz.
 • Remek ár.
Cons
 • A rögzített kábel javítási és csereproblémákat okozhat.

3 Rode Lavalier Lapel Omni-Direkcionális kondenzátor mikrofon

A Rode egy kondenzátormikrofont készített, amely a hajtókamikrofonok magasabb teljesítményszintjébe költözik.

Ez egy mindenirányú lavír mikrofon, amely sugárzott minőségű hangot biztosít. Alacsony zajszintű, és minimális megjelenésre tervezték, ami alkalmassá teszi színházi, videó-, film- vagy tévéműsorokhoz.

A négylábú összekötő kábel levehető, kevlárból készült, és tesztelték a szilárdságát és tartósságát. A kábelkezelés hatékonyságát a klipszek biztosítják, hogy a művelet diszkrét és rejtett legyen, miközben szabad mozgást biztosít a felhasználónak.

Egy mini szőrmét?

A csomag tartalmaz egy mini szőrmét, amely védelmet nyújt a nagy szél és a rossz időjárási körülmények ellen a felvételi folyamat során. És maga a mikrofon popszűrővel van felszerelve, amely csökkenti a nem kívánt robbanó zajt.

A strapabíró és robusztus utazótáska a mikrofont, a kábeleket és a működési tartozékokat tartalmazza a védelem érdekében.

Kicsit sebezhető…

Ez egy minőségi berendezés, és kiváló minőségű hangot állít elő. Objektíven nagyon jól van elkészítve, de csak egy kicsit sebezhetőnek tűnik. Talán ez jó dolog, hogy a felhasználók óvatosak legyenek vele, mert nem a legolcsóbb.

A másik probléma a kábel hossza volt. Négy láb valójában egyáltalán nem túl hosszú, bár extraként húsz láb hosszabbítás is elérhető.

Minőségi előadó, bár, mint említettük, nem a legolcsóbb, de a mellékelt kiegészítők segítik a minőségi hangprodukciót.Előnyök
 • Kiváló hangminőség.
 • Masszív hordtáska és jó kiegészítők.
Cons
 • Az az érzése, hogy hiányzik a tartósság, bár ez nem feltétlenül így van.
 • A csatlakozó vezeték mindössze négy láb hosszú.

4 Sony ECM-44 Omni-Direkcionális elektret kondenzátor vezetékes Lavalier mikrofon

A Sony természetesen elég keveset tud a hangzásról és a felvételről. Úgy tűnik, hogy az alacsony és közepes árkategóriában működnek, vonzóak a tömegek számára, és nem sok van a skála felső végén. A következő helyen találja meg őket, ahol a komoly dolgok vannak, a szokásos vásárlói árkategórián kívül, és csak a profik számára.

Ez a lavalier mikrofon nagyon egyértelműen az előbbi zárójelbe esik.

Szóval, halljunk róla…

Egész jól meg van építve három méteres vezetékkel, ami sajnos nem leszerelhető. Maga a mikrofon nem kelti kifejezetten jó minőségű benyomást. Műanyagból készült, de célt szolgál, bár nem biztos, hogy a legtartósabb a piacon.

Ez egy mindenirányú kondenzátor mikrofon, amely AA elemmel működik, és XLR csatlakozóval rendelkezik.

A klipek azonban fémből készültek, erősek és robusztusak. Valójában két különböző klip létezik, az egyik az egyszeri használathoz, a másik pedig a dupla használathoz, ami jó ötlet.

Szép kiegyensúlyozott hangzás…

Hangzás szempontjából szép kiegyensúlyozott hangzást produkál. A mélypontokat szükség esetén legurítják, így nem adnak sáros hangot, a magasak pedig akár 5 dB-es emelést is kapnak. Emiatt meglehetősen döbbenetesek, de karakterükben is nagyon fényesek.

A mikrofonhoz egy előerősítő is tartozik, amely szintén akkumulátorról működik, de nem a legjobb minőségű.

Legjobb bent tartani…

Ez a mikrofon bármilyen helyzetben használható. De nem működik jól olyan környezetben, ahol sok a külső zaj. Nagyon jól működik, bár zárt környezetben, amely nincs kitéve az elemeknek.

A megfelelő helyen ez jó szolgálatot tesz, bár a hang éles és tiszta, de előfordulhat némi háttérzaj.Előnyök
 • Szép, éles hangzású reprodukció.
 • Jó kábelkezelés.
 • Megfizethető.
Cons
 • Jobb beltéri használatra, mint kültérre.
 • A kábel nem válik le.

5 Tascam DR-10L hordozható digitális hangrögzítő Lavalier mikrofonnal

A Tascam minőségi berendezéseket gyárt. A kaliforniai székhelyű TEAC csoport tagjaként jól ismerjük a Tascamot, és a múltban sokat használtuk a készletüket. Jóformán korán feltalálták a hordozható hangstúdiót, és nekünk is volt egy darabig.

Tehát már a kezdés előtt tudjuk, hogy ez a Lavalier jó lesz néhány érdekes funkcióval.

A DR-10L több, mint egy Lavalier mikrofon; ez egy mikroméretű digitális hangrögzítő, amely lehetővé teszi a vezetékek és a vezeték nélküli mikrofonrendszerek megszüntetését. És az egész egység elég kicsi ahhoz, hogy diszkréten el lehessen rejteni, ami sokkal több hangrögzítési lehetőséget tesz lehetővé.

Vessünk egy rövid pillantást az általa kínált funkciókra…

Ha szintproblémája van, magas vagy alacsony, a hangerőt egy automatikus erősítésszabályozás növeli. És van egy korlátozó, amely megakadályozza a torzítást okozó hirtelen bemeneti túlterhelést.

Egy alkáli elem körülbelül 10 órányi rekordidőt biztosít. De újratölthető akkumulátorokkal vagy USB-kapcsolaton keresztül is működik. Az akkumulátor töltöttségi szintjének figyelése fontos, és van egy LED-kijelző. Míg az elemek kicserélhetők anélkül, hogy levennék az egységet az övcsipeszről.

Csak abban az esetben…

A torzításból és egyéb alapvető hangproblémákból eredő élő felvételi problémák elkerülése érdekében az egység automatikusan létrehoz egy alacsonyabb szinten rögzített biztonsági műsorszámot.

There is a 3.5mm jack socket for headphones to monitor the recording or playback. And it has a very stable and secure mic clip.

The omnidirectional polar pattern will pick up the sound from all directions, thus removing the problem of loss of sound due to the subject changing position. And, in the case of a sudden loss of power, the unit will automatically save. Any work to a file, so it is not lost.

That is just a brief outline — a professional piece of kit at a very competitive price.

For the sake of balance, though we must draw attention to one disappointing failure of the DR-10L. It doesn’t make the tea. That’s no good, is it!

What was Tascam thinking?

Comes with a belt clip, windscreen, USB cable, and case,

A great piece of kit for any environment and worth every penny.Pros
 • Great features.
 • Records a second lower gain ‘safety’ track.
 • Auto-save on power loss.
 • Versenyképes ár.
Cons
 • None, apart from the fact that it doesn’t make the tea!

6  Shure MVL Omnidirectional Condenser Lavalier Microphone

Shure microphones. Of course, they will have a Lavalier mic. There aren’t too many manufacturers that know more about microphones than Shure so let’s see what they have come up with.

True to form and reputation, no excesses just rugged functionality. The microphone is an omnidirectional digital condenser Lavalier. It looks small, but it is built with Shure’s reputation for stability.

Works with just about anything…

It has a 3.5mm TRRS connector and is compatible with any phone or tablet that has a microphone jack socket. Although it has been designed principally to work with phones and tablets, it is also good with cameras or direct to a laptop.

External interference and unwanted noises are canceled out by Shure’s RF/GSM system which leaves a clear signal. And the mic will clip onto clothing with a strong and stable clip. This clip is actually quite large and might be a bit of a problem to hide away.

And for any use…

It works well in a number of environments. Its suitability extends to interviews and speeches and lectures where the quality of the audio is of importance. Because the sound quality is so good, it is also excellent for recording voice-overs.

You will need to download the MOTIV App for IOS software from the App Store. Sharing the recording through email or text is then possible.

It is supplied with a windscreen, pouch, and clip.

Great sound and easy to use…

We can safely say Shure have produced a quality product as you would expect that they would. It’s well made and has a great sound and is easy to use. It will also fit most applications for use, and all at a very competitive price.

Looks like a good example of what you might call the Best Lavalier microphone to us.Pros
 • Typical Shure quality build.
 • A good sound for most applications.
Cons
 • The clip is rather large.

7  Audio-Technica ATR-3350IS Omnidirectional Condenser Lavalier Mic

Audio Technica, is another company renowned for the quality of its products and for the competitive prices they often offer.

The ATR 33501S is a condenser microphone with an omnidirectional coverage, thus picking up sounds from all angles. And, it’s designed to produce quality and accurate voice reproduction and can be used in a variety of situations.

Easy to use and operate…

It has a comfortable size and profile, which makes it easy to use and operate. But, it must be remembered when considering these products that manufacturers make them often with a particular market in mind. In this case, the market is people looking for a Lavalier on a budget.

You cannot, therefore, expect it to sound like a mic that is twenty times the price. That’s simply not going to happen. You must, therefore, expect its performance usually to be in line with its cost.

Not suited to the great outdoors…

This mic is a good example of that. It is well made, and in some environments produces decent audio. But, it probably isn’t a mic for use on a windy mountain top doing a news report, but it is fine inside maybe doing an interview or presenting.

For a microphone at this price, it is fine and delivers decent results. There is a little background noise, you might expect that, but generally speaking, it will produce a decent result.

For the cost, it is good value as an entry level mic, just be careful where and how you use it to get the best results.Pros
 • Well made.
 • Very good price.
Cons
 • Some will prefer better sound options.

8  Audio-Technica AT899 Condenser Microphone

Another offering from Audio-Technica and a product at the other end of the scale to the one we just reviewed. The AT899 though has all the bells and whistles and is designed to work in a variety of situations producing high-quality results.

The design is small and is just 5mm wide, making it easy to conceal on the subject. It may be used as a Lavalier, and its small size gives it a big advantage. It operates from a battery or phantom power.

Clean and crisp…

Its big feature though is its sound quality. A clean and crisp reproduction makes it suitable for environments where clarity is vital. It will excel at lectures, presentations, and seminars where you do not want your audience to struggle to understand what is being said.

It will also be good for stage work and possibly even some vocal singing situations. The signal to noise ratio is very low, and so that extends its options for use in a variety of environments.

Mi van a dobozban?

It comes with a good selection of accessories including a variety of clips giving you options as to how you want to attach the mic to the subject or yourself, windscreens and element covers and a decent length of cable.

We have only touched on the technical specs of this product because there are far too many to go into. Suffice to say it produces quality audio, and that is the bottom line.

It doesn’t come cheap, but as we have said many times before, usually you get what you pay for.Pros
 • Quality audio reproduction.
 • Includes some useful accessories.
Cons
 • The price might put some off.

9  Sony ECM77B Electret Condenser Lavalier Microphone

Sony’s ECM77B is a lavalier that’s most important design feature is to be inconspicuous. It is a condenser microphone with omnidirectional facility. This is in every sense of the word a miniature mic that will easily clip on a tie or similar without impinging upon the wearer.

It comes with an XLR connector and will run on either an AA battery or phantom power.

The big advantage to lavalier microphones, of course, is that they are hands-free, which means no handheld mics with all the problems that can accrue. They do, however, have certain issues, and one of those is external noise. The dynamics of this mic are very good, and the windscreen provided all but removes any external interference.

Great tone and built to last…

It has good frequency responses and great tonal quality, which is why it is well-known around TV studios. The build is high quality and true to Sony’s reputation; it is not going to fall apart with use.

If you are looking for top grade quality at a price that is affordable, then this Sony is something you should certainly be on your list. It has been around for quite a few years now, which in itself is an indicator. When a product is good, then you can usually tell by its shelf life, and this one just goes on and on.

It has become a bit of an industry standard because of its high-quality sound and construction.

Made in Japan.Pros
 • A top quality lavalier.
 • Very easy to conceal, making it great for TV.
 • Outstanding audio reproduction.
Cons
 • The price might put some off.

10  Sennheiser MKE2-P-C MKE2 Omni Lavalier Microphone

I suppose in the world of lavalier microphones it now gets serious. In fact, in the world of any mics, as soon as you hear the word Sennheiser, you know you will be confronted with some serious quality.

This Sennheiser is state of the art, and that is why it has become a favorite amongst audio and broadcast engineers and film crews. This isn’t surprising as its superior sound quality and miniature size mean that it has everything needed to provide great sound with no limitations regarding visibility.

Live theater and broadcasting…

It can, therefore, be used on camera or on stage whilst remaining completely hidden. In short, it is designed for live theater use and broadcasting and therefore has to be at the top end to deliver the performance required.

It has an omnidirectional polar pattern that ensures a balanced frequency response. And great reproduction of voice is possible because of the wide linear frequency response.

A higher SPL and low levels of distortion are achieved through a reduced sensitivity, and any problems with sweat and mild perspiration are removed by its dual diaphragm design.

Delivers excellent results…

The fact that this product is popular and used by industry professionals speaks volumes of its performance and capabilities. It is a high-quality product that will consistently deliver excellent results.

One thing that we should mention that we find a little surprising, is that no clip accessories are included with this product.

It’s not cheap, it really isn’t, but if it falls within your budget you are buying absolute quality.

Made in Germany.Pros
 • Great audio reproduction.
 • Used by the professionals.
Cons
 • No clip attachments included.

Best Lavalier Microphones Buyers Guide

We have been fortunate to review products from right across the price range available. There have been some quite amazing microphones, and it is not going to be easy to pick the best Lavalier Microphone.

We have also covered some entry level mics and some what we might term mid-range. There has also been a visit to the world of the professional user.

As always though the criteria for buying needs to be established before you consider the options.

What Will You Use It For?

Always the critical question with products like this. What will you use it for, and where will you use it.

If you are working in TV or film or need the very best results from outside broadcasting, then there are a couple of options, one of which is a serious player in the market, but both are good.

However, if it is to be a very basic entry level mic, because you are not sure if they are for you, or will operate in the environment you plan, then there is also a choice.

If like most of us, you would like a fairly basic mic with a decent sound reproduction that will allow some options for use then there are a few to choose from.

Your decision on its usage must take certain other factors into consideration.

Does it need to have a tough, rugged build for outside use? Does it need pop filters and windshields, how much cable length would you need?

What about the signal to noise ratio, how important is that? In some cases, it is more important than others.

What about fittings and sockets, are you going to use it with another device and will it be compatible with it? Not all are.

What about your intended audience. Will it be a one-off conference type use where it has to be right with good sound first time or will you use it to record and maybe edit after.

So many options, but all of which are available in this review.

Setting Your Budget

It is advisable to always do this, plus maybe ten percent above. It is easy to get carried away unless you have some guidelines to follow, and there is quite a range of prices we have looked at. Make your decisions and choose wisely. These little pieces of kit can make a real difference if you pick the right mic for the right job.

So, What’s The Best Lavalier Microphones?

This is an area where we see the need for an entry level mic. We wouldn’t need pro quality for TV or outside broadcasting, but it is desirable to have a decent reproduction from a mic that is easy to use and is built well.

We, therefore, would choose the…

Tascam DR-10L Portable Digital Audio Recorder with Lavalier Microphone

Priced a little towards the higher end, it is a great product with so many options for use. It is small enough to be discreet and comes with accessories that make it easy to set up and operate.

And of course, it is Tascam quality.

A great piece of kit and considering its price, and easily the best lavalier microphone. Our environment is suffering more and more and gets unhealthier every day, hence the importance of breathing the purest air we can whenever possible.


 1. A legjobb teljesítményű hangszórók 2022-ben – A 10 legjobb értékelésű vélemény és vásárlási útmutató
 2. A legjobb vízálló hangszórók – a 6 legjobb értékelésű 2022-es értékelések és vásárlási útmutató
 3. A 8 legjobb dinamikus mikrofon a 2022-es költségvetéshez – Vélemények
 4. A 8 legjobb külső Android mikrofon, amelyet megengedhet magának 2022-ben Vélemények
 5. A 9 legjobb külső mikrofon iPhone 2022-hez Vélemények és vásárlási útmutató